گروه سلام لردگان- در پي بدقولي روسها در تحويل سامانه موشکي پدافند هوايي بُرد بلند S300 به ايران بود که متخصصان صنعت دفاعي کشورمان با تدبير رهبر معظم انقلاب تصميم گرفتند دست به کار طراحي و ساخت سامانهاي بومي با همين مشخصات بزنند.
در رژه ارتش در 29 فروردين 1388، اولين بار ماکتي از سامانه پدافندي بُرد بلند ايراني به نمايش درآمد که البته مشخصات آن اعلام نشد اما همين حضور بي سر و صدا موجب گرديد تا همگان متوجه عزم جدي ايران براي ساخت سامانه بومي برد بلند در داخل کشور شوند.

اولين نمايش نمونه اي از سامانه موشکي باور
امير فرزاد اسماعيلي فرمانده قرارگاه پدافند هوايي خاتمالانبياء(ص) در تاريخ در گفتگو با خبرگزاري فارس نام اين سامانه بومي را اعلام کرد تا رسانههاي داخلي و خارجي از اين پس با اسم و رسم دقيقتر يعني «باور373» پيگير مراحل ساخت سامانه برد بلند ايراني باشند که در افکار عمومي به S300 ايراني شناخته مي شد.
S300 يک سامانه مدرن موشکي پدافند هوايي ساخت روسيه است که براي مقابله با اهداف در ارتفاع بالا مورد استفاده قرار ميگيرد. اين سامانه ميتواند همزمان حدود 100 هدف را رهگيري و تعدادي از آنها (در برخي موارد 6 هدف و در انواع ديگر 24 هدف) را منهدم کند.
در جريان خريد اين سامانه از روسيه، طرف ايراني تمام مفاد قرارداد را تا سال 2007 به صورت کامل اجرا کرد و هيچ مورد شبهه برانگيزي وجود نداشت و قرار بود اين سامانه واگذار شود که البته به دليل شيطنت دولتهاي غربي، اين کار صورت نگرفت و اين پرونده هم اکنون توسط وزارت دفاع پيگيري ميشود.

سامانه روسي S300
در همان ابتدا و زماني که اولين بحثها مبني بر تحويل ندادن S300 از سوي روسيه مطرح شد، نيروهاي ايراني هنوز در اين کشور در حال طي دوره بودند که مقام معظم رهبري به وزارت دفاع دستور دادند «برويد و خودتان اين کار را ملي کنيد».
از آن زمان، اين موضوع در دستور کار قرار گرفت و طراحي مفهومي آن در وزارت دفاع، قرارگاه خاتمالانبيا(ص) و برخي مراکز علمي و دانشگاهي کشور آغاز شد.
طبق اعلام قبلي مسئولان دفاعي کشور، قرار است در اين سامانه از 2 يا 3 نوع موشک در لايههاي مختلف استفاده شود.
فرمانده قرارگاه پدافند هوايي در گفتگو با فارس، با بيان اينکه زيرساختهاي پروژه «باور 373» با رفع موانع گلوگاهي، کاملا مرتفع شده، از پايان کار ساخت اين سامانه مدرن تا پايان برنامه 5 ساله پنجم خبر داد و گفت: اميدواريم تا پايان اين برنامه بتوانيم يک سيستم خيلي خوب و توانمندتر از S300 را در چرخه پدافند هوايي شاهد باشيم.
اين در حاليست که برنامه 5 ساله پنجم که يکي از موارد آن ارتقاء کمي و کيفي سامانه پدافند هوايي کشور و ايجاد هماهنگي تحت نظر قرارگاه پدافند هوايي حضرت خاتم الانبياء (ص) است، سال 94 به پايان خواهد رسيد.
امير اسماعيلي همچنين خاطرنشان کرد: در مرحله دوم اين پروژه، روي مباحثي نظير رادار، پرتابگرها و خود موشک کار ميشود.
اما يکي از موضوعات مهم در طراحي و ساخت اين سامانه، خودروي حمل کننده موشک است که «باور 373» ميبايست روي آن نصب شود.
بر همين اساس و براي اولين بار بود که در رژه 29 فروردين سال جاري خودروي سنگيني به نمايش درآمد که بر روي آن تصويري از سامانه موشکي باور373 که (قبلا نمايش داده شده بود) نقش بسته است.

طبيعتا با توجه به اندازه و وزن موشک در حال ساخت، نياز به خودروي مناسبي جهت حمل موشک احساس ميشد. در همين راستا با توجه به زيرساختهاي مناسب و تجارب ذيقيمت در حوزه خودروهاي فوق سنگين تاکتيکي، نسبت به طراحي و ساخت خودرو «ذوالجناح» توسط گروه تحقيقاتي خودرويي سازمان تحقيقات و جهاد خودکفايي نيروي زميني ارتش اقدام شد.

خودروي سنگين ذوالجناح که اخيرا با حضور امير پوردستان فرمانده نزاجا رسما رونمايي شد، داراي 5 محور (10 چرخ) فعال است که 2 محور اول و دوم و محور پنجم فرمانپذير هستند.
طراحي اين خودرو براساس تطابق کامل با کليه شرايط سرزميني و اقليمي ايران انجام شده است.
اين خودرو چند منظوره قابليت عبور از رودخانه تا عمق 5/1 متر، حداکثر ظرفيت بار 30 تن، حمل محموله با طول 5/10 متر، حداکثر شيب روي 35%، حداکثر شيب روي طولي 20%، وزن خالص 21 تن و سامانه تعليق مستقل است.

در جزئيات اين خودرو اعلام شده که قابليت هرگونه تغيير براي کاربريهاي مدنظر و انجام تغيير در طراحي آن وجود دارد.
بنابراين و با توجه به تصوير نقش بسته بر روي آن و نيز تطابق ويژگيهاي اعلام شده اين خودرو که براي انجام چنين ماموريتهايي مطابقت ميکند، به نظر ميرسد «ذوالجناح»، مامور حمل يکي از مدرنترين دستاوردهاي موشکي ايران در حوزه پدافند هوايي خواهد بود.
لازم به ذکر است که توليد انبوه اين خودرو با امکانات موجود کشور به صورت تکرارپذير و بدون نياز به سرمايهگذاري صنعتي در نزاجا قابل انجام است.
انتهاي پيام/
منبع:خبرگزاري فارس